تحولات لبنان و فلسطین

۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۷
کد خبر: 1026208

نوسان‌گیری یا بی اخلاقی اقتصادی

زهرا طوسی، روزنامه نگار

استراتژی نوسان‌گیری در مقایسه با سایر روش‌های سرمایه‌گذاری، معطوف به کسب سود قابل‌توجه در زمان کوتاه است و بهترین زمان برای انجام این کار نیز وقتی است بازار دچار تغییر جهت و نوسانات مداوم در بازه‌های زمانی کوتاه باشد.

از نظر شرعی، کسب سود از نوسان گیری در بورس مجاز است، به شرطی که معاملات بر پایه واقعی انجام شوند. یعنی هدف از معاملات، خرید و فروش واقعی سهم باشد و نه صرفاً قمار و بازی با قیمت سهم.

این در حالی است که نوسان گیرها این روزها با بالا و پایین کردن قیمت روی زندگی مردم قمار می کنند. این قشر اهداف متفاوتی دارند و هر کدام به شیوه‌ای خاص عمل می‌کنند. گروهی با استفاده از تحلیل تکنیکال و تابلوخوانی، در کوتاه مدت نوسان گیری می‌کنند. گروهی با توجه به جو بازار عمل می‌کنند و هر شایعه یا خبری که منجر به رشد سهام‌ شرکت های یک گروه شود، بر شیوه کارشان تاثیرگذار است. بعضی نوسان‌گیرها به اطلاعات شرکت‌ها و رانت دسترسی دارند و بر همین مبنا عمل می‌کنند. برخی هم از فعالان بازار هستند و چون منابع مالی زیادی دارند، در لحظه نوسان گیری می‌کنند.

متاسفانه سفته بازان، در زمان نوسان گیری به ارزش بنیادی شرکت‌ها توجه نمی‌کنند و این روند قیمتی سهم است که تنها برای آنها حائز اهمیت می‌باشد. ایشان با تحلیل تکنیکال و تعیین روند و مشخص کردن حمایت‌ها و مقاومت‌ها در تایم فریم های کوچک، در حمایت ها اقدام به خرید و در مقاومت ها اقدام به فروش می کنند و ممکن است در بعضی موارد، هر معامله آنها یک روز طول بکشد! (یعنی در ابتدای بازار وارد و در انتهای آن خارج شوند)

بیشتر نوسان گیرها، هیچ هدف قیمتی مشخصی برای خرید یا فروش ندارند. آنها صف‌های خرید و فروش و قیمت‌های لحظه‌ای را دنبال می‌کنند و تنها بر این اساس تصمیم گیری می‌کنند.

گاهی نوسان گیرها بدون توجه به اتفاقات داخلی شرکت، عمدا دست به ایجاد صف‌های خرید و فروش می‌زنند و ممکن است تا به سرمایه گذاران ناشی و هیجانی، ضررهای زیادی وارد سازند. این مورد به خصوص برای سهم‌هایی که با حجم مشکوک معامله می شوند و سهم‌هایی که قیمتشان در آخرین معامله، از قیمت پایانی سهم در آن روز بالاتر بوده، بیشتر صورت می‌گیرد. البته، باید توجه کنیم که مقادیر زیادی از حجم معاملات روزانه توسط سفته بازان صورت می‌گیرد و این امر به نقدشوندگی بازار منجر می‌گردد. همیشه سفته بازان اشخاصی با اخبار رانتی نیستند!

اگر تعداد سفته بازان زیاد شود، تعادل بازار حفظ نخواهد شد! در بازارهای کم عمق، نوسان‌گیری باعث از بین رفتن سیگنال‌های طبیعی بازار می‌شود. سفته بازان ممکن است دست به خرید سهام کمیاب بزنند. سهامی که عرضه سهم کم بوده و خرید ایشان سبب افزایش قیمت آن سهم می‌شود. اگر هم تصور کنند که سهام قیمتی نامعقول دارد، دست به فروش می‌زنند و قیمت سهم کاهش می‌یابد.

شدت یافتن سفته بازی در بازار، تحریف قیمت‌ها را نسبت به ارزش ذاتی سهم، در پی خواهد داشت. برای همین است که از ابزارهایی برای مقابله و یا حمایت از نوسان‌ گیری استفاده می‌شود.

گاهی در بازار بورس، حباب قیمتی شکل می‌گیرد و به ناگهان قیمت‌ها پس از رشد زیادی که داشته‌اند، با سقوط شدید مواجه می‌شوند. گاهی نیز با افزایش نوسان گیری‌ها، قیمت‌ها بی دلیل رشد می‌کند و در نهایت سقوط می کنند. این امر برای اکثر بورس های جهان مانند آمریکا و انگلستان نیز اتفاق افتاده است.

اگر بدانیم که بیش از ۹۰ درصد معامله‌گرها، روزانه ضرر می‌کنند تا نوسان گیرها سود ببرند، جای این پرسش خالی نیست که نوسان گیری در بازار سهام مصداق معاملات سالم است یا خیر؟

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.